Żywienie koni sportowych – skoki

Dzikie konie spędzają większość swojego czasu pasąc się, instynktownie wybierając miejsca i rodzaj pokarmu jaki przyjmują aby uzupełnić wszelkie możliwe braki i zapewnić sobie zbilansowaną dietę. Konie udomowione, mimo iż wiodą komfortowe życie pełne troski właściciela, są od niego zależne w kwestiach związanych z żywieniem. Skład pokarmu, godzina żywienia, a nawet technika żywienia mają ogromne znaczenie, zwłaszcza w przypadku koni sportowych, regularnie poddawanych ciężkiemu wysiłkowi.

Widoczne jest to zwłaszcza w przypadku koni biorących udział w konkursach skokowych. W trakcie zawodów konie są poddawane nieregularnemu obciążeniu, a potężny wysiłek skokowy przeplatany krótkimi sprintami. Podstawowa “cegiełka” energetyczna organizmu, zwana ATP, ulega intensywnemu spalaniu, a stężenia kwasów tłuszczowych i wyrzut insuliny zmieniają się zależnie od rodzaju diety konia. Ze względu na relatywnie krótki czas wysiłku, konie muszą mieć dostęp do pokarmu, z którego energia będzie szybko uwalniana i łatwo przyswajana. Przez lata w śród wielu hodowców i trenerów utarł się stereotyp, że najlepszym sposobem na zapewnienie źródła energii u konia sportowego jest dostarczenie większych ilości pasz bogatych w węglowodany tj. owies czy kukurydza. Jednak w oparciu o dzisiejszą wiedzę nie jest to takie oczywiste. Oprócz węglowodanów konieczne jest dostarczenie wysokiej jakości włókien i tłuszczów.

Naukowcy pochodzący ze Szwajcarii porównali stosowane w trakcie zawodów diety. Porównania dokonali mierząc parametry koni i oceniając, które diety cechowały się największą korzyścią dla zwierząt. Według ich danych, przeciętna dieta konia biorącego udział w konkursach skokowych zawierała:

  • ok. 7 kg błonnika/dzień
  • ok. 3 kg koncentratu paszowego

Zwrócono również uwagę na fakt, że konie były ostatni raz karmione minimum 6 godzin przed pierwszą rundą, a ponad jedna trzecia koni miała dostęp do siana i wody między występami. Zmierzone po wysiłku poziomy insuliny i cukru we krwi sugerowały, że pasze bardzo bogate w skrobie nie są najlepszym źródłem pokarmu dla koni pracujących krótko i intensywnie. Eksperci oceniają, że dobór odpowiednio zbilansowanej diety, o określonych parametrach zawartości białka, tłuszczu i błonnika jest konieczny i równie ważny jak zapewnienie szybko przyswajalnych substancji, które spalane na bieżąco dają energię i siłę koniom biorącym udział w intensywnym sporcie.

Fakty te sprawiają, że ułożenie zróżnicowanej diety, która zapewniając koniowi wszystkie składniki byłaby dla niego wystarczająco atrakcyjna, stanowi nie lada wyzwanie. Samodzielny dobór proporcji oraz składników bywa często problematyczny, dlatego eksperci zalecają stosowanie gotowych mieszanek paszowych. Na rynku aktualnie znajduje się wiele takich mieszanek, a decydując się na którąś z nich troskliwy właściciel konia musi mieć na uwadze kilka faktów. Ważne jest, aby pasza w swoim składzie zawierała wartościowe, wysokoenergetyczne składniki. Dobre mieszanki paszowe łączą w sobie różne źródła wartościowych białek, które są podstawowym budulcem masy mięśniowej. Najlepsze gotowe pasze zawierają w swoim składzie dodatek otrąb ryżowych, które podnoszą kaloryczność dawki i znacząco poprawiają profil wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. O właściwą pracę jelit dbają łatwo strawne włókna, które są znaczącym składnikiem mieszanek. Dodatek olejów roślinnych podnosi efektywną energię wierzchowca i pozwala na obniżenie zawartości skrobi w dawce, która w nadmiarze jest szkodliwa. Gotowe mieszanki paszowe, czy to w formie pelletu czy musli charakteryzują się dużą koncentracją witamin i minerałów. Dodatki w postaci różnorodnych ziół poprawiają ich smakowitość i czynią chętnie zjadanymi. Każdy jeździec, zwłaszcza biorący udział w zawodach sportowych, musi zatem zwracać szczególną uwagę na dobór odpowiednich pasz.

Udostępnić ten wpis?

admin